Mozzarella w zalewie
Mozzarella to najczęściej spożywany ser we Włoszech! Ma słodki smak i miękką konsystencję. Najpopularniejsza mozzarella jest wytwarzana z mleka krowiego, które nadaje jej świeży smak mleka i śmietany. Charakteryzuje się, podobnie jak cała Mozzarella, białym kolorem i gładką powierzchnią, a także miękką, topliwą i wilgotną teksturą. Mozzarella di latte di Bufala, wytwarzana z mleka bawołów, różni się od mozzarelli z mleka krowiego bardziej wyraźnym i charakterystycznym smakiem, a także grubszą skórą i miękkim, topliwym sercem. Wreszcie, istnieje mozzarella „sucha”, która charakteryzuje się tym, że nie zawiera mleka w torebce. Ze względu na niską zawartość wilgoci ta mozzarella została specjalnie zaprojektowana do użytku na gorąco.
Mozzarella i jej zastosowania
Najczęściej mozzarellę spożywa się w sałatkach (w słynnej „Caprese”, która jest sałatką z pomidorów i mozzarelli), ale również po prostu z odrobiną oliwy z oliwek. Ser jest również częścią wielu włoskich przepisów na makarony, pizzę, lasagne lub przystawki, którym dodaje miękkość i lekkość.
Mozzarella Galbani
Galbani inspiruje Włochów od ponad 130 lat, a jego Mozzarella jest najlepiej sprzedającym się serem we Włoszech, gdzie słynie z jakości i świeżości.
W 1957 roku Galbani jako pierwsze umieściło mozzarellę w zalewie solankowej, dla zachowania naturalnego smaku, świeżości i soczystości sera. Latticela (zalewa, która znajduje się w woreczkach z mozzarellą) sprawia, że ser zachowuje wszystkie swoje właściwości smakowe. Kropelka mleka, która wypływa z przekrawanego sera, jest dowodem jego wysokiej jakości i świeżości.
Firma od początku istnienia kładzie duży nacisk na zapewnienie doskonałej jakości swoim produktom, dba, aby każda mozzarella opuszczająca linię produkcyjną była świeża, miękka, o wyjątkowo mlecznym smaku.