Ricotta
Ricotta, pochodząca ze środkowych i południowych Włoch, jest jednym ze świeżych, pysznych i kremowych włoskich serów wytwarzanych z mleka krowiego. Jego nazwa pochodzi od procesu produkcyjnego, od drugiego gotowania (po włosku „ri-cotta”).
Ricotta i jej zastosowania
We Włoszech ricottę stosuje się jako śmietanę, masło na słono lub słodko. A także na gorąco, jak i zimno. Ricotta pasuje do wszystkiego! Lekka i łatwa w gotowaniu, może być również używana do robienia sosów i towarzyszyć daniom głównym np. wegetariańskiemu quiche z ziemniakami lub deserom, takim jak ciasto z rodzynkami i jabłkiem. Może być również stosowana do przyrządzania potraw na przykład z małymi faszerowanymi warzywami. Ten biały ser można również łączyć z różnymi daniami, aby np. zmiękczyć sos pomidorowy z oliwą z oliwek lub w cannelloni z ziołami i szpinakiem lub z cukinią. Ser ricotta idealnie nadaje się do przygotowania sernika z dodatkami cytryny, migdałów lub czekolady. Ricotta może być stosowana w kilku innych przepisach z różnymi produktami, takimi jak zapiekanka z szynką, naleśniki z wędzonym łososiem lub naleśniki z miętą.