Sery włoskie twarde
Włoskie sery twarde są jednymi z niewielu serów produkowanych z mleka tylko od lokalnych od krów. W produkcji nie potrzeba dodatków chemicznych, wszystkie etapy odbywają się w naturalny sposób. Kluczem do wyjątkowego smaku włoskich serów twardych są długie miesiące drobiazgowej pracy. W tej rodzinie włoskich serów twardych należących do rodziny „grana” („zboża” w języku włoskim, to termin, który związany jest z ich kruchością) wyróżnia się Grana Padano i Parmigiano Reggiano.
Odróżniają je obszary produkcji:
- W przypadku Grana Padano regiony Lombardii, Piemontu, Trydentu, prowincji Piacenza w Emilii-Romanii oraz części regionu Veneto.
- Parmigiano Reggiano to prowincje Parma, Reggio Emilia, Modena i Bolonia na południe od Po.
Włoskie sery twarde i ich zastosowania
Jako przekąska, posypane na zapiekankach warzywnych, makaronie lub z pysznym risotto.
Włoskie sery twarde Galbani
Asortyment serów twardych Galbani pozwala wybierać między różnymi odmianami smaku i intensywności, dzięki czemu możesz wybrać to, co lubisz.