Zapiekanka Abruzzo Timballo
Przygotuj naleśniki: ubij jajka ze szczyptą soli, dodaj przesianą i rozcieńczoną wodą mąkę. Mieszaj do uzyskania półpłynnej masy. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie, mielone mięso połącz z jajkiem, startym Parmezanem i szczyptą soli. Mokrymi dłońmi weź niewielką porcję mięsa i uformuj małe kulki. Podgrzej 2-3 łyżki oliwy z chochlą wody na patelni z nieprzywierającą powłoką. Podsmaż mięsne kulki tak, aby zbrązowiały.
Gdy ciasto naleśnikowe odpocznie, natłuść małą patelnię masłem i usmaż naleśniki, wlewając chochlę ciasta naleśnikowego na patelnię na raz. Naleśniki smaż z każdej strony 1 lub 2 minuty.
W oddzielnej patelni usmaż posiekaną cebulę w 2 – 3 łyżkach stołowych oliwy. Dodaj przecier pomidorowy i przypraw solą do smaku. Gotuj przez 15 – 20 minut.
Na tym etapie, blaszkę, w której będziesz piec lasagne, wyłóż papierem i utwórz timballo (zapiekankę warstwową). Zacznij od naleśników, następnie połóż warstwę sosu, Mozzarellę Galbani pokrojoną w kostkę i na koniec kulki mięsa. Układaj warstwy aż do wyczerpania składników.
Upiecz powstałą Abruzzo timballo w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 50 – 60 minut.
Wskazówka Galbani: Udekoruj potrawę bazylią i oregano!