Calzone neapolitańskie z ricottą Galbani i brokułami
CIASTO:
Suszone drożdże wymieszaj z wodą, cukrem, oliwą z oliwek. Odstaw na 5 minut. Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn i odstaw do spienienia na 15 minut.
Mąkę przesiej razem z solą na stolnicę i uformuj kopiec z wgłębieniem. Wlewaj stopniowo wodę z drożdżami, zagarniając mąkę do środka. Łącz stopniowo wszystkie składniki, aby ulepić kulę z ciasta. Wyrabiaj przez 10 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Włóż ciasto do miski, posmaruj z wierzchu oliwą i przykryj czystą ściereczką. Odstaw na godzinę do podwojenia objętości.
Gdy urośnie, wyjmij ciasto z miski, połóż na oprószonym mąką blacie, podziel na 4 kawałki i uformuj cienkie placki. Rozwałkuj je i zabierz się do przygotowania farszu.
FARSZ:
Umyte, pokrojone na mniejsze różyczki brokuły, wrzuć do osolonej, wrzącej wody i gotuj je przez 3-4 minuty. Odcedź i podsmaż na patelni z ząbkiem czosnku. Kiedy brokuły ostygną, pokrój je na drobniejsze kawałki.
W misce wymieszaj ricottę z tartym serem, brokułami i jajkami. Dodaj gałkę muszkatołową. Na każdym placku rozłóż po środku farsz, złóż placek na pół, aby powstał półksiężyc. Zwilż brzegi ciasta wodą i dobrze je sklej.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 220 stopni.