Ciasto ziemniaczane z papryką
Na początek obierz i umyj ziemniaki. Następnie pokrój je w małą kostkę, spryskaj olejem, dodaj nieobrany czosnek i szczyptę soli i piecz w piekarniku w 180°C przez 20 minut.
W międzyczasie umyj paprykę, pokrój ją w paski i piecz w piekarniku z odrobiną oliwy z oliwek i szczyptą soli także w 180°C przez 20 minut.
Nalej odrobinę oliwy z oliwek na blaszkę do pieczenia, umieść na niej rozwinięte ciasto francuskie i wstaw do lodówki.
Ubij jajka w misce, dodaj paprykę i ziemniaki, przypraw je solą i pieprzem. Następnie dodaj pokrojoną w kostki mozzarellę Galbani i zmieszaj wszystkie składniki.
Przelej stworzoną mieszaninę na ciasto francuskie, posyp całość okruchami chleba i piecz w piekarniku w 180°C przez 30 minut.
Wskazówka Galbani: Podawaj ciasto ziemniaczane z papryką ciepłe i pokrojone w kawałki.