Croissanty z mozzarellą
Nagrzej piekarnik do 180°C. Wsyp do miski dwa rodzaje mąki, masło pokrojone w kostkę, mleko w pokojowej temperaturze, sól, cukier i drożdże. Miksuj energicznie przez 20 minut na gładkie ciasto. Natnij w krzyżyk na wierzchu i pozostaw w pokojowej temperaturze przez godzinę. Następnie nakryj folią i wstaw do lodówki na dwie godziny.
Po tym czasie wywałkuj ciasto w prostokąt o grubości ½ centymetra. Pokrój ciasto na długie trójkąty. Pokrój Mozzarellę Galbani w małe paski. Umieść po dwa takie kawałki zawinięte w pancettę na podstawie każdego trójkąta. Zwiń rogaliki w tradycyjny kształt, od podstawy w kierunku końcówki. Posmaruj jajkiem i pozostaw jeszcze na godzinę.
Piecz w gorącym piekarniku przez około 20 minut. Przed podaniem schłodź rogaliki około 2 godziny.
Wskazówka Galbani: Aby uzyskać zaskakujący rezultat, zamień mąkę Manitoba na pełnoziarnistą.