Przepis

Culurgiones z Sardynii

Culurgiones z Sardynii - Galbani – od ponad 140 lat dostarczamy najlepsze włoskie smaki na talerze całego świata
Przygotowanie

Ugotuj, obierz i ugnieć ziemniaki. W międzyczasie ugotuj 200 g szpinaku na nadzienie. Osusz go i pozbądź się nadmiaru wody. Dodaj szpinak do ziemniaków i zmieszaj. Dodaj szafranu, liście mięty, jajko, Galbani Ricotta i pieprz.

Aby zrobić makaron, włóż ugotowany szpinak i jajka do miksera. Dodaj semolinę i wodę. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozwałkuj kawałek ciasta i uformuj z niego koła, używając szklanki. Dodaj łyżeczkę nadzienia na środek koła. Zwiń ciasto i zamknij nadzienie, zaginając brzegi ciasta. Ugotuj culurgiones w dużej ilości osolonej wody przez minutę i podawaj z ulubionym sosem.

Sztuczka Miamissimo

Wskazówka Galbani: Nadzienia z ricottą, jajkami i szafranem używa się na południu Sardynii.