Przepis
Culurgiones z Sardynii
Przygotowanie
Ugotuj, obierz i ugnieć ziemniaki. W międzyczasie ugotuj 200 g szpinaku na nadzienie. Osusz go i pozbądź się nadmiaru wody. Dodaj szpinak do ziemniaków i zmieszaj. Dodaj szafranu, liście mięty, jajko, Galbani Ricotta i pieprz.
Aby zrobić makaron, włóż ugotowany szpinak i jajka do miksera. Dodaj semolinę i wodę. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozwałkuj kawałek ciasta i uformuj z niego koła, używając szklanki. Dodaj łyżeczkę nadzienia na środek koła. Zwiń ciasto i zamknij nadzienie, zaginając brzegi ciasta. Ugotuj culurgiones w dużej ilości osolonej wody przez minutę i podawaj z ulubionym sosem.
Sztuczka Miamissimo
Wskazówka Galbani: Nadzienia z ricottą, jajkami i szafranem używa się na południu Sardynii.
Filtruj moje wyszukiwanie
przepisy
Wyszukaj przepis
według własnych życzeń lub wskaż składniki, które już masz!