Przepis

Czekoladowe ciasto z gruszkami i Ricottą

Czekoladowe ciasto z gruszkami i Ricottą - Galbani – od ponad 140 lat dostarczamy najlepsze włoskie smaki na talerze całego świata
Przygotowanie

Gruszki umyj, obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Do dużej miski wbij żółtka jaj i używając miksera ubij je z cukrem na gładką, puszystą masę. Następnie dodaj Ricottę Galbani i miksuj tak długo, aż wszystkie składniki się połączą.

Teraz dodaj do tego przesianą mąkę, proszek do pieczenia (nie używaj drożdży!), gorzkie kakao i pokrojone wcześniej gruszki. Ubij żółtka jaj ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie, mieszając od spodu, dodaj do gotowej masy.

Tortownicę o średnicy 22 cm posmaruj masłem i posyp mąką, a następnie wlej do niej ciasto. Piecz na środkowym poziomie rozgrzanego do 180 stopni piekarnika przez około 50 minut, a następnie odstaw do ostudzenia.

W międzyczasie przygotuj czekoladową polewę. Nie rozpuszczaj czekolady w kąpieli wodnej, tylko posiekaj ją i wrzuć do miski. Następnie zagotuj śmietanę, zalej nią czekoladę i mieszaj tak długo, aż oba składniki się połączą. Potem dodaj pokrojone w kostki masło i wymieszaj wszystko razem. Polewa jest już gotowa, by udekorować nią ciasto.

Sztuczka Miamissimo

Wskazówka Galbani: Gruszki będą smaczniejsze, jeżeli zamarynujesz je wcześniej w białym winie.