Czekoladowe muffiny z Ricottą
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a foremki na muffiny posmaruj masłem.
Przygotuj dwie miski: w jednej połącz ze sobą mąkę, cukier i drożdże, w drugiej jajka, mleko i masło. Następnie połącz ze sobą obie masy i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Czekoladę posiekaj na grube kawałki i dodaj do masy razem z Ricottą Galbani. Całość mieszaj jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składniki się połączą. Gotową masę umieść w foremkach, zapełniając lekko powyżej połowy. Piecz przez około 15 minut, a następnie za pomocą wykałaczki sprawdź, czy muffiny są gotowe. Na końcu udekoruj je lukrem, posypką, owocami lub czymkolwiek, na co masz ochotę.
Wskazówka Galbani: Muffiny będą bardziej aromatyczne, jeżeli dodasz do nich trochę wanilii, cynamonu lub skórki pomarańczy.