Przepis
Glazurowana pierś kaczki z gruszkami
Przygotowanie
Obierz gruszki, przekrój na pół i wyjmij gniazda nasienne, a następnie ugotuj je w garnku pod przykryciem z odrobiną masła i cukrem. Gdy gruszki zmiękną, odstaw je do ostygnięcia.
W tym czasie przypraw piersi kaczki solą, pieprzem i obtocz w mące, a następnie usmaż je na maśle, zaczynając od strony skóry. Smaż piersi na dużym ogniu przez około 4 minuty (mięso ma być różowe w środku), od czasu do czasu odwracając. Wlej czerwone wino.
Pokrój połówki gruszek na plasterki, połóż na nich piersi kaczki, a na wierzchu plasterki gorgonzoli. Wstaw do ciepłego piekarnika i pozostaw aż do zgęstnienia sosu winnego, dodaj odrobinę masła.
Filtruj moje wyszukiwanie
przepisy
Wyszukaj przepis
według własnych życzeń lub wskaż składniki, które już masz!