Quiche z mozzarellą i papryką
Najpierw przygotuj paprykę, umyj i przekrój na pół, usuń nasiona i białe skórki, a następnie pokrój na plasterki. Wlej łyżkę oliwy do garnka, podgrzej i gotuj paprykę przez pięć minut. Dopraw solą i pieprzem, dodaj przecier pomidorowy. Przykryj i gotuj przez 10 minut.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozwałkuj kruche ciasto na grubość 4-5 mm i wyłóż okrągłą formę do tarty posmarowaną masłem. Przekłuj spód wykałaczką. W misce ubij jaja, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie dodaj śmietanę. Dobrze wymieszaj.
Zdejmij paprykę z ognia i przełóż zawartość garnka do formy. Ułóż pokrojoną w kostkę mozzarellę, a następnie zalej mieszaniną jaj i śmietanki. Piecz przez 25 minut. Kiedy ciasto jest złote i kruche, wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kilka minut przed podaniem.
Wskazówka Galbani: Spróbuj tego przepisu z porem lub cukinią zamiast papryki!