Klasyczne Tiramisu
Ostrożnie oddziel białka od żółtek, ponieważ nawet najmniejsza ilość żółtka w białkach uniemożliwi odpowiednie ubicie.
Podziel cukier między żółtka i białka. Wymieszaj pół cukru z żółtkami aż do całkowitego rozpuszczenia. Rozmieszaj mascarpone łyżką i dodaj do wcześniej przygotowanej mikstury. Dodaj laski wanilii lub szczyptę cukru waniliowego do mieszanki jajek, mascarpone i cukru do smaku oraz, żeby dodać tiramisu właściwości relaksujących i poprawiających nastrój.
Ubij białka na sztywno. Dodawaj po trochę resztę cukru. Namocz biszkopty w kawie. Ułóż obok siebie biszkopty przecięte na pół, aby przykryć całą blaszkę. Ułóż kilka warstw mascarpone i biszkoptów. Włóż do lodówki na minimum 2h. Posyp kakao przed podaniem.
Wskazówka Galbani: wyjmij Mascarpone Galbani na 30 minut przed przygotowaniem. Użyj jajek i kawy w temperaturze pokojowej, aby biszkopty zachowały kształt.