Przepis

Koszyczki z warzywami w ostrym sosie zabajone

Koszyczki z warzywami w ostrym sosie zabajone - Galbani – od ponad 140 lat dostarczamy najlepsze włoskie smaki na talerze całego świata
Przygotowanie

Przygotuj 4 małe foremki. Wyłóż dno ciastem francuskim i ponakłuwaj widelcem. Piecz przez 6-7 minut w temperaturze 200 stopni, aż ciasto nabierze złotego koloru. Kiedy ciasto lekko przestygnie, wyjmij je z foremek.

W międzyczasie pokrój warzywa w słupki i podsmaż na maśle z solą i pieprzem. Włóż je do foremek z ciasta, odstaw w ciepłe miejsce i przygotuj zabajone.

Ubij żółtka z winem w kąpieli wodnej, aż będą gładkie i aksamitne. Zdejmij z ognia, przestudź i wymieszaj z gorgonzolą. Wlej sos na warzywa i wstaw całość do piekarnika. Włącz grzałkę grilla i podpiekaj przez 3 minuty. Podawaj od razu.