Przepis
Koszyczki z warzywami w ostrym sosie zabajone
Przygotowanie
Przygotuj 4 małe foremki. Wyłóż dno ciastem francuskim i ponakłuwaj widelcem. Piecz przez 6-7 minut w temperaturze 200 stopni, aż ciasto nabierze złotego koloru. Kiedy ciasto lekko przestygnie, wyjmij je z foremek.
W międzyczasie pokrój warzywa w słupki i podsmaż na maśle z solą i pieprzem. Włóż je do foremek z ciasta, odstaw w ciepłe miejsce i przygotuj zabajone.
Ubij żółtka z winem w kąpieli wodnej, aż będą gładkie i aksamitne. Zdejmij z ognia, przestudź i wymieszaj z gorgonzolą. Wlej sos na warzywa i wstaw całość do piekarnika. Włącz grzałkę grilla i podpiekaj przez 3 minuty. Podawaj od razu.
Filtruj moje wyszukiwanie
przepisy
Wyszukaj przepis
według własnych życzeń lub wskaż składniki, które już masz!