Krem z kalafiora z anchois i grzankami
Ziemniaki obierz i pokrój w kawałki. Umyj i oczyść kalafior, usuwając wszystkie zewnętrzne liście. Pokrój go na mniejsze kawałki i ugotuj z ziemniakami w lekko osolonej wodzie, odcedź, kiedy będą miękkie, zostawiając szklankę wody z gotowania.
Natrzyj kromki chleba czosnkiem, skrop oliwą, wstaw do piekarnika i podpiekaj przez kilka minut w temperaturze 120 stopni. Wyjmij je z pieca i połóż na każdej plasterek mozzarelli, filecik anchois i wstaw ponownie do piekarnika, piecz w temperaturze 80 stopni przez 10 minut.
Odłóż najładniejsze części z kalafiora, resztę zmiksuj z ugotowanymi ziemniakami, śmietanką, żółtkiem, gałką muszkatołową i pieprzem. Jeśli trzeba, dodaj nieco wody pozostałej z gotowania warzyw.
Dopraw do smaku, dodaj rozdrobnione ziarna kolendry. Podawaj krem na gorąco, z odrobiną oliwy i grzankami.