Przepis
Kruszonka z jabłek, słonego masła, ricotty Galbani i karmelu
Przygotowanie
Kruszonka: Wymieszać mąkę z cukrem pudrem i masłem (niesolonym). Przełożyć ciasto na blachę, piec przez 20 minut w temperaturze 160 stopni. Poczekać aż ciasto wystygnie i pokruszyć je palcami.
Krem: Wymieszać Ricottę z karmelem w płynie (ewentualnie dodać cukier do smaku).
Jabłka: Obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z połową słonego masła (tak, aby nie zmieniły koloru). W połowie smażenia dodać resztę masła i cukier brązowy. Jabłka nie powinny być zbyt miękkie.
Na dno pucharków lub szklanych miseczek przełożyć ostudzone jabłka, następnie krem i posypać wszystko kruszonką.
Filtruj moje wyszukiwanie
przepisy
Wyszukaj przepis
według własnych życzeń lub wskaż składniki, które już masz!