Lasagne z mozzarellą i warzywami
Na początku umyj i pokrój warzywa w długie, cienkie i równe słupki. Smaż delikatnie zgnieciony ząbek czosnku w trzech łyżkach stołowych oleju razem z liśćmi tymianku na patelni z nieprzywierającą powłoką. Smaż czosnek do zarumienienia. Dodaj warzywa i smaż przez około 5 minut na średnim ogniu. Przypraw całość solem i pieprzem, zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Pokrój osobno makaron na lazanię w około 2-3 centymetrowe kwadraty. Ugotuj makaron we wrzącej i osolonej wodzie i dobrze osusz.
Skrop całość olejem, połóż pierwszy kawałek makaronu na półmisku, następnie ułóż na makaronie plastry mozzarelli i przykryj całość drugim kawałkiem makaronu. Zakończ przygotowanie dania, dodając do niego połowę łyżki stołowej pokrojonych warzyw oraz gałązkę tymianku. Podawaj lazanię z mozzarellą i warzywami w temperaturze pokojowej.
Wskazówka Galbani: Dodaj także plastry pomidora dla dodania kolorów i smaku.