Lodowe tiramisu z gruszką, porzeczką i herbatnikami
Oddziel białka od żółtek i ubij pianę z białek. Utrzyj energicznie żółtka z cukrem do białości. Dodaj mascarpone i wszystko dobrze wymieszaj. Delikatnie dodaj pianę z białek ubitą na sztywno.
Obierz 4 gruszki i przekrój je na pół, a następnie wydrąż. Zanurz je we wrzącym syropie porzeczkowym (możesz go lekko rozcieńczyć w 50 ml wody) na 15 minut.
Pokrusz grubo herbatniki. Zrób krem ganache: doprowadź śmietankę do wrzenia i włóż do niej kawałki czekolady. Wymieszaj wszystko trzepaczką, aż czekolada się rozpuści i masa będzie jednolita.
Ułóż deser, zaczynając od warstwy pokruszonych ciastek, potem nałóż krem mascarpone i kolejną warstwę herbatników. Wstaw do zamrażalnika na 3 godziny.
Przed podaniem ułóż na wierzchu gruszkę pokrojoną w drobną kostkę i dodaj ciepły krem ganache. Posyp wszystko prażonymi migdałami.