Makaron z Mozzarellą, bakłażanem i pomidorami
W celu przygotowania potrawy obierz i pokrój cebulę w niewielkie plasterki i smaż na patelni z 5 łyżkami stołowymi oliwy z oliwek. Umyj i osusz pomidory, a następnie pokrój je w kawałki i dodaj do cebuli. Dodaj bazylię i smaż przez co najmniej 35 minut, dodając w razie potrzeby wodę.
Umyj i osusz bakłażana, pokrój go w grube plastry i usmaż. Następnie osusz go papierem kuchennym.
Ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody. Pokrój Mozzarellę Galbani w kostki i odstaw. Pokrój kilka plastrów bakłażana w kostki i odstaw.
Dodaj sos pomidorowy do makaronu, dodaj pokrojonego w kostki bakłażana i dobrze wymieszaj. Dodaj pokrojoną w kostki Mozzarellę Galbani i delikatnie wymieszaj do momentu aż zacznie się topić.
Wskazówka Galbani: Możesz uczynić sos bardziej wyrazistym poprzez dodanie do niego łyżeczki pesto.