Makaron z pomidorami, bazylią i Ricottą
Umyj i osusz liście bazylii, włóż je do miksera razem z ząbkami czosnku, orzeszkami piniowymi i sporą ilością oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Zmiksuj całość, a następnie dodaj odpowiednią ilość oleju do otrzymania gładkiego sosu.
Na patelnię z powłoką nieprzywierającą dodaj 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, nasiona kopru włoskiego, pozostały czosnek i kilka kolejnych liści bazylii. Smaż przez kilka minut, a następnie dodaj pomidory umyte i pokrojone w połówki. Przypraw całość solą i pieprzem i smaż przez 10 minut na średnim ogniu.
Ugotuj makaron linguine i osusz go, gdy będzie jeszcze wciąż „al dente”. Pozostaw obok szklankę gotującej się wody. Przenieś makaron na patelnię z pesto i pomidorami i dodaj Ricottę Galbani. Zmieszaj dobrze, dodając gotującą się wodę i zakończ gotowanie.
Wskazówka Galbani: W celu uzyskania wyjątkowego smaku, zmieszaj szczyptę startego sera pecorino i sera Parmigiano. Możesz również zamienić orzeszki piniowe na migdały.