Mini tarty z Ricottą, truskawkami, ananasem i kiwi
Umyj owoce, osusz je i pokrój w kostkę. Dodaj 1 łyżkę soku z cytryny i 1 łyżkę miodu. Wymieszaj w misce, przykryj i odłóż na bok.
Rozwałkuj ciasto francuskie i wykrój 4 kółka wielkości pojedynczych foremek do tarty. Ułóż ciasto w foremkach, przykryj kawałkiem papieru pergaminowego i napełnij suchą fasolą, aby utrzymać ich kształt. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 ° C przez 15 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotuj nadzienie: za pomocą widelca dobrze wymieszaj Ricottę Galbani z resztą miodu i pół łyżeczki drobno posiekanej skórki cytrynowej. Wyjmij spody z foremek, napełnij je nadzieniem z Ricotty Galbani oraz miodu i dopełnij obfitą łyżeczką owoców. Udekoruj skórką cytryny.
Wskazówka Galbani: Miłośnicy czekolady mogą posypać deser tartą czekoladą!