Nadziewane pieczone warzywa
Na początku sparz warzywa w dużej ilości osolonej wody. Ziemniaki muszą być dobrze ugotowane. Kiedy warzywa będą gotowe, ugnieć dwa ziemniaki ubijaczką do ziemniaków i częściowo wykrój środek z pozostałych ziemniaków. Weź cebulę, odkrój jej górną część i częściowo wykrój jej środek przez usunięcie kilku wewnętrznych warstw. Następnie przekrój cukinię wzdłuż i na pół. Wykrój środek również z cukinii.
Teraz zmieszaj tłuczone ziemniaki z Ricottą Galbani, jajkiem, żółtkiem jajka, mozzarella, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wypełnij warzywa tą mieszanką i posyp dużą ilością bułki tartej po wierzchu.
Następnie piecz całość w piekarniku w temperaturze 180°C przez 20 minut. Po tym czasie, kiedy warzywa są już upieczone, pozostaw je w piekarniku na dwie minuty z otwartymi drzwiczkami piekarnika. Smaczne, nadziewane warzywa są gotowe!
Wskazówka Galbani: spróbuj dodać posiekaną pietruszkę do nadzienia.