Pasta Sorrento z Kampanii
Sparz pomidory, obierz ze skórki, usuń nasiona i grubo posiekaj. Podgrzej olej na patelni i smaż posiekany czosnek do zarumienienia. Dodaj pomidory, sól, pieprz i dopraw szczyptą oregano i kilkoma liśćmi bazylii. Zostaw na wysokim ogniu na około kwadrans.
W międzyczasie ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody. Pokrój Galbani Mozzarella w cienkie plastry. Odcedź makaron al dente i przełóż do żaroodpornego, lekko natłuszczonego naczynia. Ułóż na makaronie plastry Galbani Mozzarella, następnie dodaj sos pomidorowy. Całość spryskaj olejem i posyp Parmezanem.
Piecz w 200°C przez około 10 minut, aż do całkowitego roztopienia się Galbani Mozzarella i zmieszania się składników w gęsty, soczysty sos.
Wskazówka Galbani: zamień czosnek na garść kaparów.