Przepis

Pizza z boczkiem i karczochami

Pizza z boczkiem i karczochami - Galbani – od ponad 140 lat dostarczamy najlepsze włoskie smaki na talerze całego świata
Przygotowanie

Podsmaż boczek na patelni na dużym ogniu przez dwie minuty, aby wytopić tłuszcz.

Rozpuść drożdże z cukrem w filiżance wody. W drugiej filiżance rozpuść sól. Mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie, wlej do niego rozczyn, wodę z solą i oliwę. Wyrabiaj ciasto, dodając wodę i mąkę. Gotowe ciasto przełóż do miski, posyp mąką i przykryj ściereczką. Odstaw je do wyrośnięcia na godzinę, aby podwoiło swoją objętość.

Potem podziel ciasto na 4 części i rozwałkuj każdą z nich do uzyskania ulubionej grubości pizzy. Rozprowadź na pizzy sos pomidorowy i połóż plasterki mozzarelli.

Piecz przez 10 minut w temperaturze 250 stopni. Wyjmij pizzę z piekarnika, dodaj karczochy i boczek. Wstaw do piekarnika na 5 minut. Przed podaniem skrop pizzę oliwą.