Pizza z pesto i pomidorami
Rozpuść drożdże w odrobinie ciepłej wody i dodaj szczyptę soli i oleju. Zmieszaj wszystkie mąki i wysyp na blat. Ugniataj na nich ciasto do uzyskania elastycznej i jednolitej formy. Następnie umieść ciasto w dużym pojemniku, przykryj wilgotną ścierką i pozostaw na 3 godziny do wyrośnięcia.
Wyłóż ciasto na tacę do pieczenia. Posyp ciasto Mozzarellą Galbani pokrojoną w małe kawałki, Ricottą Galbani (zostaw łyżkę na później) i pomidorkami koktajlowymi. Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku przez 10 minut w temperaturze 220°C.
W międzyczasie przygotuj pesto ze świeżej bazylii poprzez ubijanie i mieszanie bazylii z ząbkiem czosnku. Dodaj łyżkę Ricotty Galbani pozostawioną wcześniej, starty ser pecorino i orzechy piniowe do miksera albo moździerza i połącz składniki. Na koniec posmaruj pizzę przygotowanym pesto. Podawaj pizzę tuż po wyjęciu z piekarnika.