Prostokątna pizza z Mozzarellą i łososiem
Zmieszaj pół-pełnoziarnistą mąkę z wodą, świeżymi drożdżami i solą. Dodaj sól na końcu, kiedy wszystkie pozostałe składniki będą już dobrze wymieszane. Uformuj kulę z ciasta i pozostaw je do wyrośnięcia na około 15 minut pod przykryciem.
Następnie rozłóż ciasto na blacie. W celu uzyskania prostokątnego kształtu zagnij prawą i lewą stronę ciasta do środka, aby wzajemnie się pokryły. Zawiń do środka również górną część ciasta i zwiń ciasto na siebie, tak żeby początek znajdował się na dole. Powtarzaj czynność aż do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta. Następnie włóż ciasto do dużego, szczelnego pojemnika i pozostaw w lodówce na co najmniej 12 godzin.
Następnego dnia, trzy godziny przed przed pieczeniem, ułóż ciasto ponownie w kształt koła lub prostokąta, zależnie od wykorzystywanej blaszki do pieczenia i pozostaw ciasto, by odpoczęło w temperaturze pokojowej w natłuszczonym, szczelnym pojemniku. Po trzech godzinach rozwiń ciasto na posypanym mąką blacie, a następnie umieść w delikatnie natłuszczonej blaszce do pieczenia.
Umieść pokruszoną ręcznie Mozzarellę Galbani na górze ciasta i piecz je w rozgrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 220°C przez około 12-15 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć przez kilka minut. Następnie dodaj kilka łyżeczek jogurtu, łososia, startą skórkę cytryny i posiekany szczypiorek. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia przed podaniem pizzy.
Wskazówka Galbani: Przygotuj ciasto dzień wcześniej i pozwól mu wyrosnąć przez 12 do 18 godzin.