Przepis

Racuszki z ricotty ze smażoną pomarańczą

Racuszki z ricotty ze smażoną pomarańczą - Galbani – od ponad 140 lat dostarczamy najlepsze włoskie smaki na talerze całego świata
Przygotowanie

W dużej misce wymieszaj ricottę, jajko, starty ser i mąkę. Dodaj sól i pieprz, wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

W tym czasie przygotuj ciasto do smażenia pomarańczy: wymieszaj w misce mąkę z piwem, dodaj oliwę i białko z jajka. Pomarańcze umyj, pokrój w cienkie plastry. Zanurzaj je w cieście i smaż na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złocistego koloru.

Wyjmij z lodówki ciasto, za pomocą dwóch łyżek kładź porcje ciasta na patelni i smaż podobnie jak pomarańcze. Usmażone porcje ricotty układaj na papierze kuchennym.

Na każdym plasterku pomarańczy połóż jeden racuszek. Przed podaniem posyp racuszki cukrem pudrem. Możesz je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.