Ryżowe arancini
Aby przygotować arancini, ugotuj ryż w osolonej wodzie. Gdy go ugotujesz, odcedź go dobrze i wsyp do dużej miski. Dodaj starty Parmezan, rozbite jajka i przecier pomidorowy, doprawiony wcześniej listkami bazylii, pieprzem i szczyptą soli. Wymieszaj składniki bardzo dokładnie.
Gdy skończysz, nabierz porcję ryżu łyżką i połóż go na dłoni, wcześniej pokropionej oliwą. Wypełnij środek ryżu kawałkiem Mozzarelli Galbani do pizzy. Teraz uformuj arancino w kulkę.
Obtocz kulkę w bułce tartej i usmaż w gorącej oliwie z oliwek.
Gdy arancino będzie gotowe, odcedź je i połóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oliwy. Smaż kuleczki arancino aż do wyczerpania składników.
W Palermo i Katanii, zazwyczaj dodaje się szafranu, aby uzyskać charakterystyczny żółty kolor!