Przepis

Ryżowe kulki rzymskie

Ryżowe kulki rzymskie - Galbani – od ponad 140 lat dostarczamy najlepsze włoskie smaki na talerze całego świata
Przygotowanie

Na głębokiej patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy, wsyp ryż. Po dwóch minutach, kiedy ryż się zeszkli, zacznij dolewać bulion. Kolejną porcję wywaru dodawaj, kiedy poprzednia zostanie wchłonięta. Kiedy ryż będzie gotowy, dopraw go solą, dodaj masło, tarty ser Grangusto Galbani i wymieszaj. Przełóż ryż na głęboki talerz i odstaw ostygnięcia.

Pokrój mozzarellę w kostkę. Kiedy ryż ostygnie, formuj z niego kotleciki wielkości jajka, umieszczając w środku po kilka kostek sera. Obtocz każdy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Odstaw kotleciki na 2 godziny.

W tym czasie dodaj do przecieru pomidorowego zeszkloną cebulę, pokrojone pieczarki, dopraw solą i pieprzem. Po dwóch godzinach usmaż kotleciki na rozgrzanym oleju. Przed podaniem polej je sosem z pieczarkami.