Przepis

Sakiewki z warzywami i mozzarellą

Sakiewki z warzywami i mozzarellą - Galbani – od ponad 140 lat dostarczamy najlepsze włoskie smaki na talerze całego świata
Przygotowanie

Z mąki uformuj studnię i wbij dwa jajka, dodaj szczyptę soli, troszkę zimnej wody i zagniataj energicznie przez przynajmniej 10 minut. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dolej wody, a jeśli zbyt lepiące, dosyp mąki. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Kiedy będzie gotowe, zawiń je w plastikową torebkę i włóż do lodówki na godzinę.

W międzyczasie oczyść zieloną fasolkę, odcinając oba końce, i gotuj ją przez 15 minut. Szalotki obierz i drobno pokrój, a następnie zrumień na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Umyj i pokrój marchewkę oraz cukinię, a potem gotuj je przez 10 minut na średnim ogniu. Kiedy fasolka będzie gotowa, dodaj ją do marchewki i cukinii i gotuj przez kolejne 5 minut. Całość dopraw solą i pieprzem.

Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je najcieniej, jak potrafisz, potnij na kwadraty o boku 15 cm. Gotuj przez 1 minutę w osolonym wrzątku. Odsącz i lekko osusz przed dalszą obróbką. Bierz po jednym kwadracie, rozłóż na blacie i napełniaj warzywami. Połóż na wierzch po plasterku mozzarelli, pomidorku cherry i 2 całe listki świeżej bazylii. Następnie zlepiaj ciasto, formując paczuszkę, i zawiązuj ją źdźbłem szczypiorku lub, jeśli to zbyt trudne, spinaj za pomocą dwóch wykałaczek.

Układaj paczuszki na kratce do gotowania na parze (którą umieść wcześniej nad wrzącym wywarem warzywnym). Gotuj na parze przez 20 minut. Podawaj na gorąco.