Przepis
Sałatka z tuńczykiem, mozzarellą Galbani i papryką
Przygotowanie
Umytą paprykę włóż na 15 minut do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180 stopniach. Pokrój na kawałki pomidory, mozzarellę i odsącz tuńczyka. Upieczoną paprykę włóż do aluminiowej miseczki, przykryj folią spożywczą. Po 10 minutach zdejmij delikatnie skórkę, usuń pestki i pokrój ją w cienkie plasterki.
Umyj i osusz rukolę i roszponkę, ułóż na półmisku. Pośrodku połóż tuńczyka i paprykę, dookoła – na przemian pomidory i mozzarellę.
Posiekaj kapary, anchois i bazylię. Wrzuć do miseczki, dodaj sól i biały pieprz. Wlej ocet i wymieszaj dokładnie. Następnie dolewaj stopniowo oliwę, stale mieszając sos, aż nabierze gładkiej konsystencji. Polej nim sałatkę.
Filtruj moje wyszukiwanie
przepisy
Wyszukaj przepis
według własnych życzeń lub wskaż składniki, które już masz!