Sałatka ze szpinakiem, pancettą i chrupiącą mozzarellą Galbani
Kulki Mozzarelli Mini Galbani obtaczamy w mące, następnie moczymy w rozbitym jajku i panierujemy w bułce tartej. Rozgrzewamy w rondelku olej z pestek winogron. Jest on lekki i świetnie nadaje się do smażenia delikatnych potraw. Kiedy olej się dobrze rozgrzeje, wrzucamy panierowane kulki mozzarelli i smażymy na złoty kolor.
Następnie przygotowujemy chipsy z Grana Padano Galbani i pancettę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy okrągłe foremki i wsypujemy do nich starty ser, obok kładziemy kilka plastrów pancetti. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż się zarumienią.
Do miski wlewamy kilka łyżek oliwy z oliwek, ocet balsamiczny i drobno posiekaną cebulkę. Mieszamy. Następnie dodajemy liście szpinaku oraz pokrojone pomidorki koktajlowe. Całość mieszamy.
Wyjmujemy sałatkę na talerz. Dodajemy smażone kulki mozzarelli w panierce, pancettę oraz dekorujemy chipsami z Grana Padano Galbani.