Sandwich z sałatką z kurczaka
Umyj i grubo pokrój 3 łodygi selera i 1 cebulę. Do garnka wlej oliwę extra virgin i wsadź pokrojone warzywa, dodaj 2 łyżki wody, pietruszkę, sól i pieprz. Zagotuj. Odparuj na małym ogniu i dodaj pokrojonego w małą kostkę kurczaka. Gotuj 20 minut, a następnie zdejmij garnek z ognia i ostudź.
W tym czasie drobno pokrój 3 pozostałe łodygi selera i czerwoną cebulę, dodaj estragon i wymieszaj z sokiem z cytryny.
Do sałatki dodaj ugotowaną wcześniej pierś z kurczaka i dokładnie wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i wstaw na 2 godziny do lodówki. Następnie pokrój mozzarellę na plasterki.
Przygotuj sandwich, nakładając na kromkę podpieczonego pieczywa tostowego dużą łyżkę sałatki z kurczaka, a następnie drugą kromkę pieczywa wraz z plasterkiem mozzarelli, plasterkiem pomidora i liściem sałaty. Czynności powtórz dla 3 pozostałych kanapek.