Serce z malinowego tiramisu
Przygotowanie ciasta:
Rozpuść z grubsza posiekaną czekoladę w kąpieli wodnej. W misce wymieszaj mikserem masło w temperaturze pokojowej z cukrem oraz proszkiem kakaowym. Następnie dodaj pojedynczo wszystkie jajka ciągle miksując. Dodaj roztopioną czekoladę i powoli dosyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia, zatrzymując się, aby dodawać po trochę mleka. Wysmaruj blachę do pieczenia w kształcie serca masłem i posyp mąką. Następnie wlej mieszankę i piecz w gorącym piekarniku w 180 ° C przez 35-40 minut.
Przygotowanie sosu do nawilżenia ciasta:
W małym garnku doprowadzić wodę z cukrem do wrzenia. Gdy cały cukier się rozpuści, dodaj kawę rozpuszczalną i dobrze wymieszaj. Pozostaw do ostygnięcia.
Wypełnienie ciasta:
W misce wymieszaj mikserem Mascarpone Galbani, Ricotta Galbani i cukier puder do uzyskania gładkiej masy. Dodaj kilka łyżek stołowych mleka lub śmietanki, jeśli masa jest zbyt gęsta, aby się rozprowadzić.
Przygotowanie ganache:
Umieść grubo posiekaną czekoladę w kąpieli wodnej. Po stopieniu powoli wlej krem. Dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
Złożenie ciasta:
Przekrój na w poziomie pół ciasto w kształcie serca. Oba serca zanurz w sosie do nawilżania ciasta. Następnie przełóż podstawę kremem, przykryj kolejnym sercem i wylej na górę czekoladowe ganache. Połóż maliny do dekoracji.
Schłodź w lodówce. Wyciągnij pół godziny przed podaniem.