Serowe rigatoni w sosie karczochowym
Odetnij prawie całe łodygi z karczochów, usuń stwardniałe zewnętrzne liście i twardą spodnią część. Następnie przekrój karczochy na połówki, usuń włoski z wewnątrz, pokrój w cienkie plasterki i wrzuć do miski z wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu, lekko zrumień obrany i rozgnieciony ząbek czosnku. Włóż na patelnię dobrze odsączone karczochy, dopraw solą, pieprzem i szczyptą tymianku. Przykryj i gotuj na bardzo małym ogniu przez około kwadrans, aż zmiękną.
Kiedy będą gotowe, zmiksuj mniej więcej połowę karczochów w blenderze z trzema łyżkami parmezanu na płynny krem. W razie potrzeby dolej kilka łyżek mleka. Pokrój w kostkę ser Galbani Mozzarella.
Kiedy makaron będzie prawie gotowy, odsącz go i wymieszaj z kremem karczochowym oraz kawałkami mozzarelli, aż ser zacznie się topić. Udekoruj resztą karczochów i podawaj od razu.