Słone tiramisu z bakłażanem
Ubij w misce mikserem: Mascarpone Galbani, Ricottę Galbani, tarty parmezan Galbani oraz Gorgonzolę D.O.P. Cremoso Galbani. Dodaj dużą szczyptę czarnego pieprzu.
Umyj bakłażana i pokrój go w małą kostkę. Następnie podsmażaj aż do uzyskania złotego koloru. Dopraw do smaku solą i odłóż na papierowy ręcznik do wyschnięcia.
Umyj pomidorki cherry, przepołów i podsmaż na nieprzywierającej patelni z dodatkiem oliwy i kilku listów bazylii przez około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Na spód szklanki włóż kopiastą łyżkę kremu serowego, następnie połóż na nią kromkę chleba wycięta w kształt pojemnika. Dodaj kolejną łyżkę kremu, następnie bakłażana, przygotowane wcześniej pomidorki. Dodawaj naprzemiennie kolejne warstwy aż do uzupełnienia całej szklanki.
Schłodź w lodówce, wyciągnij pół godziny przed podaniem.