Przepis

Słone tiramisu z bakłażanem

Słone tiramisu z bakłażanem - Galbani – od ponad 140 lat dostarczamy najlepsze włoskie smaki na talerze całego świata
Przygotowanie

Ubij w misce mikserem: Mascarpone Galbani, Ricottę Galbani, tarty parmezan Galbani oraz Gorgonzolę D.O.P. Cremoso Galbani. Dodaj dużą szczyptę czarnego pieprzu.

Umyj bakłażana i pokrój go w małą kostkę. Następnie podsmażaj aż do uzyskania złotego koloru. Dopraw do smaku solą i odłóż na papierowy ręcznik do wyschnięcia.

Umyj pomidorki cherry, przepołów i podsmaż na nieprzywierającej patelni z dodatkiem oliwy i kilku listów bazylii przez około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Na spód szklanki włóż kopiastą łyżkę kremu serowego, następnie połóż na nią kromkę chleba wycięta w kształt pojemnika. Dodaj kolejną łyżkę kremu, następnie bakłażana, przygotowane wcześniej pomidorki. Dodawaj naprzemiennie kolejne warstwy aż do uzupełnienia całej szklanki.

Schłodź w lodówce, wyciągnij pół godziny przed podaniem.