Tarta z serem Mascarpone i owocami leśnymi
Pokrój masło na drobne kawałki i połącz z cukrem, żółtkami, skórką z cytryny i szczyptą soli. Następnie dodaj mąkę i miksuj do uzyskania gładkiej, chłodnej masy. Uformuj z ciasta kulkę, zawiń w folię i odstaw na pół godziny do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blachę o średnicy 26/28 cm nasmaruj masłem i posyp mąką, a następnie wyłóż na nią rozwałkowane ciasto. Przykryj je papierem do pieczenia i wysyp na wierzch suszoną fasolę. Tak przygotowane ciasto piecz przez 20-25 minut, a gotowe odstaw do ostygnięcia.
W międzyczasie ubij śmietanę i wymieszaj ją z Mascarpone Galbani, likierem i cukrem pudrem. Gotową masę wyłóż na ostudzone ciasto i udekoruj owocami, liśćmi mięty i cukrem pudrem.
Wskazówka Galbani: Nadaj swojej tarcie koloru dodając liście świeżej mięty.