Timbale z penne i brokułów
Oczyść brokuły, usuwając stwardniałe zewnętrzne liście i część łodygi, a następnie umyj je, gotuj w osolonej wodzie (nie dłużej niż 10 minut, tak aby pozostały jędrne) i odcedź na łyżce cedzakowej. Wodę z gotowania brokułów zachowaj do makaronu.
Na patelni rozgrzej oliwę i zrumień na niej obrany i lekko zmiażdżony ząbek czosnku, dodaj pokrojone brokuły. Dopraw solą, pieprzem i duś przez 10 minut na oliwie z czosnkiem, często mieszając.
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie i odcedź. Natłuść lekko oliwą naczynie żaroodporne i włóż do niego 1/3 makaronu, na to wyłóż część brokułów (wcześniej usuń czosnek), ser Galbani Ricotta i posyp startym serem Galbani Grana Padano. Układaj kolejne warstwy do wyczerpania składników. Ubij dwa jajka z solą, pieprzem i polej nimi makaron.
Całość zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Odstaw na chwilę przed podaniem.