Przepis

Tiramisu jabłkowe z kruszonką

Tiramisu jabłkowe z kruszonką - Galbani – od ponad 140 lat dostarczamy najlepsze włoskie smaki na talerze całego świata
Przygotowanie

Na kruszonkę:
Wymieszaj cukier z mąką. Dodaj masło pokrojone na małe kawałki. Ugnieć ciasto, aby nadać mu gładką konsystencję. Rozłóż ciasto na blasze z piekarnika i piecz w 180 stopniach przez około 20 minut, pozostaw do ostygnięcia, a następnie pokrusz.

Obierz jabłka i pokrój w drobną kostkę. W rondlu rozpuść masło, a następnie dodaj kostki jabłka, wymieszaj i duś przez 10 minut, pozostaw do ostygnięcia.

Oddziel białka jajek od żółtek. Utrzyj energicznie żółtka z 50 g drobnego cukrem do białości, dodaj mascarpone. Delikatnie dodaj pianę z białek ubitą na sztywno.

Ułóż w szklance lub w naczyniu kostki jabłka, a następnie krem mascarpone. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posyp kruszonką.