Przepis
Tiramisu semifreddo czekoladowo-miętowe
Przygotowanie
Pokrusz grubo ciasteczka. Oddziel białka od żółtek. Utrzyj energicznie żółtka z 50 g drobnego cukru, aż do białości, dodaj mascarpone.
Podziel krem mascarpone na dwie części i przełóż do dwóch różnych pojemników. Do pierwszego pojemnika wlej syrop miętowy, a do drugiego wsyp kakao w proszku i dobrze wymieszaj.
W kąpieli wodnej rozpuść 50 g pozostałego cukru i surowe białka, a następnie ubij wszystko na pianę i wstaw do lodówki na 30 minut.
Dodaj połowę białek do kremu miętowego, a druga połowę do kremu czekoladowego. Ułóż w szklance lub w naczyniu kilka pokruszonych ciasteczek, następnie krem czekoladowy, a na koniec krem miętowy.
Włóż do zamrażalnika na przynajmniej dwie godziny. Przed podaniem posyp kakao w proszku i startą czekoladą.
Filtruj moje wyszukiwanie
przepisy
Wyszukaj przepis
według własnych życzeń lub wskaż składniki, które już masz!