Przepis

Tiramisu z parmezanem, wędliną wędzoną i orzeszkami piniowymi

Tiramisu z parmezanem, wędliną wędzoną i orzeszkami piniowymi - Galbani – od ponad 140 lat dostarczamy najlepsze włoskie smaki na talerze całego świata
Przygotowanie

Pokrój wędlinę na cienkie paski. Opiecz kromki chleba tostowego i pokrój każdą na 4 trójkąty.

Oddziel białka jajek od żółtek. Utrzyj energicznie żółtka z drobnym cukrem do białości, dodaj mascarpone, a następnie połowę pasków wędliny i tarty parmezan oraz połowę orzeszków piniowych. Dopraw solą i pieprzem. Delikatnie dodaj pianę z białek ubitą na sztywno.

Ułóż w szklance lub w naczyniu trójkąty chleba tostowego na brzegach, a następnie dodaj krem z mascarpone. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem posyp orzeszkami piniowymi, udekoruj resztą wędliny w paskach i szczypiorkiem.