Tiramisu z pomarańczą i czekoladą
Umyj dwie pomarańcze do dekoracji, pokrój je w plasterki i wrzuć na nieprzywierającą patelnię z dodatkiem rozpuszczonego cukru (100 ml wody). Gotuj je, aż woda zgęstnieje i cukier zacznie się karmelizować. Pozostaw do całkowitego ochłodzenia.
Przygotuj krem z tiramisu: dobrze umyj pomarańczę i zetrzyj skórkę. Utrzyj cukier z żółtkami, wymieszaj do spienienia, a następnie dodaj Galbani Mascarpone i kontynuuj ubijanie z dodatkiem skórki otartej z pomarańczy. Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj je z kremem z żółtek i mascarpone.
Namocz biszkopty w soku pomarańczowym i umieścić dziesięć w naczyniu żaroodpornym: wlej połowę śmietanki na wierzch oraz wiórki z ciemnej czekolady. Połóż na wierzchu pozostałe namoczone biszkopty i przykryj resztą śmietany, kakao i wiórkami gorzkiej czekolady oraz plasterkami karmelizowanej pomarańczy.
Przechowuj w lodówce do czasu podania.