Zapiekanka z penne i brokułów z ricottą Galbani
Umyj brokuły, usuń liście i najtwardsze części łodyg. Włóż do dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Gotuj nie dłużej niż 10 minut, wyjmij łyżką cedzakową. Nie wylewaj wody z gotowania (użyjesz jej do ugotowania makaronu).
Rozgrzej oliwę na patelni i zrumień na niej obrany, lekko zgnieciony czosnek. Następnie dodaj brokuły pokrojone na małe kawałki, dopraw solą i pieprzem, smaż przez 10 minut na czosnkowej oliwie, często mieszając.
Ugotuj makaron al dente w wodzie, w której wcześniej gotowały się brokuły. Wysmaruj oliwą naczynie żaroodporne i włóż do niego 1/3 makaronu, część przygotowanych brokułów (usuwając wcześniej czosnek), 1/3 ricotty i łyżkę tartego sera Grangusto. Kontynuuj, dopóki nie wykorzystasz wszystkich składników. Jajka roztrzep z solą i pieprzem i wlej je na wierzch.
Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut. Wyjmij zapiekankę z piekarnika na 10 minut przed podaniem.